pátek 28. dubna 2017

Kondom a já


Ten, kdo čte můj blog pravidelně, tak asi ví, jaký vztah jsem vždy měla ke kondomům, těm ostatním to v dnešním článku nejprve přiblížím. Moje první setkání s kondomem bylo poměrně tradiční a to při rodinné výchově myslím v sedmé třídě základní školy. Samozřejmě, že jsem věděla, že existují kondomy, k čemu jsou a dokonce jsem věděla, že je mají naši v šuplíku u nočního stolku, ale až do téhle chvíle jsem netušila, jak nechutné jsou, když se z toho krásného barevného obalu rozbalí. Ano, nechutné, tak bych je popsala jedním slovem, a pokud bych měla pokračovat, vybrala bych slova jako slizké, divné a smradlavé. Tak takhle má vypadat sex? 

Do balíčku "Moje dospívání" jsme dostali kondom s jahodovou vůní, ze kterého se mi zvedl žaludek hned, jak jsem ho vytáhla. Tenhle první zážitek byl navíc spojen i s hrůzou a nervozitou, protože před tou osudnou hodinou rodinné výchovy někdo přišel do třídy s tím, že budeme muset kondomy natahovat na banány a já a moje nejlepší kamarádka jsme dostaly panický záchvat, jak se znemožníme před našimi idoly. Námět na trapas roku do Bravíčka. Nakonec se nic takového samozřejmě nedělo, ale bohatě to stačilo k tomu, abych si vypěstovala ke kondomům zvláštní odstup. Bohužel, tohle ještě nebyl konec. 

Myslím, že to bylo stejný rok a já si vybrala školní prezentaci na téma pohlavně přenosné choroby. Všechny věci kolem sexu mě totiž neskutečně bavily (teda kromě kondomů). Když jsem tenhle projekt připravovala, seděla jsem na zemi v pokoji a na obrovskou čtvrtku jsem vytvářela koláž plnou zamilovaných párů, nahých těl a nemocí. Do dveří vrazil můj táta, v ruce kondom a s výrazem angažovaného rodiče mi ho podal s tím, ať si ho tam přilepím a jestli budu chtít i pesar. Zůstala jsem zírat jako opařená, protože moje rodina rozhodně nepatří k rodinám otevřeným a moji rodiče (a zvlášť ne můj otec) se mnou o sexu nikdy nemluvili. Teď mi podal kondom. O to hůř, že to byl pravděpodobně "jeho" kondom, určený na to, co jsem si nechtěla představovat ani v nejhorších nočních můrách. 

Třetí zážitek? Konec základní školy. Chystala jsem se na svoje poprvé, a protože můj kluk byl v téhle oblasti nemožný, měla jsem jasný plán. Koupit kondom, vylákat ho na posed, mít sex. Když jsem šla tedy kupovat kondom (a ne nebylo mi ještě patnáct), musela jsem se předtím asi hodinu hecovat s kamarádkou před drogérií a i tak jsem byla neskutečně nervózní. Opět obavy, že po mě budou chtít minimálně občanku. Možná jsem tak i vypadala, ale prodavačka mě sledovala, jako kdybych měla něco ukradnout. Každopádně, kondom jsem koupila, na posed jsem ho vylákala, ale nakonec jsem byla tak nervózní, že jsem ho radši nevyndala z tašky. Pak jsme se u nás s kamarádkou sešly a dělaly jsme různé blbosti - znáte to. Nafouknout, natáhnout na ruku, napustit vodou. Jedna z nejvíc nechutných věcí následovala po větě: "Vsadím se, že ho nestrčíš do pusy a nebudeš žvejkat!". Neptejte se proč.
Dál jsem se s kondomem setkala v kombinaci s banánem. Znáte takové různé masturbační experimenty ne? No tak já natáhla kondom na banán a pustila se do toho a po pár minutách jsem se šíleně podrážděným a opuchlým rozkrokem letěla pod sprchu. Vzhledem k tomu, že alergii na banán nemám, usoudila jsem, že mám alergii na kondom a už jsem ho nikdy nechtěla vidět. 

Kondom byl pro mě naprosto odpuzující záležitost. Samozřejmě, že jsem dobře věděla, že hormonální antikoncepce mě nezachrání před vším, ale při prvním sexu (a ani při tom dalším) jsem po kondomu nesáhla. A možná proto, že jsem nějak netíhla ke střídání partnerů a hned jsem zase vlítla do pětiletého vztahu, po kondomu jsem nesáhla ani potom. Jak se dá očekávat, jedna chvíle, kdy jsem si nadávala a uzavírala v čekárně gynekologie s bohem obchod ve stylu - "Jestli nebudu mít chlamydie, přísahám, že už to nikdy nebudu dělat bez kondomu," přece jen přišla. Svůj první (a poslední) letní úlet bez kondomu jsem si několikrát vyčetla. Několikrát jsem si ho vyčetla když jsem pak šla na odstraňování kondylomat, ač nikdo nemůže potvrdit, že HPV ke mě přišlo té úžasné romantické letní noci.

Nezní to asi úplně zodpovědně, ale svůj první sex s kondomem jsem zažila před pár měsíci, po deseti letech sexuálního života. Nakonec ale musím říct, že ať chci nebo ne, hledám si k téhle antikoncepci cestu. Zjistila jsem totiž jednu věc. Ačkoli jsem si myslela, že přerušovaná soulož mě nijak nestresuje, stresovala mě rozhodně víc, než kondom. Jsou to už nějaké dva roky bez hormonální antikoncepce, dva roky, kdy se nemohl udělat do mě a kdy jsme při tom ani jednou nemohli úplně vypnout. To zní docela hrozně ne? Jasně, zkoušela jsem FemCap, ale ani s ním jsem neměla pocit bezpečí, protože člověk prostě nevidí, jestli je nasazený správně nebo se při sexu nějak neposunul. Takže na "stará kolena" začínám zkoušet kondomy, hledám různé značky, nápisy, efekty a hlavně hledám něco, o čem ideálně nebudeme vůbec vědět. 

15 komentářů:

  1. Zajímavý. Velmi.
    Mne kondom vadi se soucasnym partnerem. Neni to tak intenzivni. S tim predeslym jsem ani nezaznamenala, jestli ho mel nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    a pharmatex jsi nezkoušela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela jsem už dřív jen ten jejich krém, ale vůbec mi nevyhovoval. Vadila mi ta silná specifická vůně a hlavně to, že sex pak až moc klouzal. Psala jsem o tom tady http://vanilopka.blogspot.cz/2013/10/anti-clanek.html Ty globule jsem nakonec už nezkoušela.

      Vymazat
  3. Taky jsem zazila jeden jediny letni romanek bez kondomu a dopadla uplne stejne jako ty :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kvoli comu si prestala brat hormonalku ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek o mém vysazení včetně důvodů najdeš tady http://vanilopka.blogspot.cz/2015/03/pilulku-ne-dekuji.html. Převážně to bylo ze zdravotních důvodů, pořád mě bolela hlava, byla jsem unavená a přisuzovala jsem to HA. Pak jsem měla pocit, že je to zbytečná zátěž pro tělo.

      Vymazat
  5. Zkoušela jsi Durex Invisible Extra Thin Extra Sensitive? Teoreticky by to měly být jedny z nejtenčích kondomů. Jak vnímal přechod na kondomy tvůj partner?
    Já používám kondomy celou dobu svého sexuálního života, což je asi šest let. Dříve jsem uvažovala o předepsání HA, nakonec se tak nestalo a jsem za to docela ráda. Přítel je raději, že používáme kondomy, než abych užívala hormonální antikoncepci (i když teď bohužel kvůli jistým potížím užívám prášky, které upravují hormonální procesy v těle - snad jen přechodně). A k jiným způsobům ochrany jsem nepojala důvěru, asi bych se je neodvážila použít jen tak.

    OdpovědětVymazat
  6. Co se týče latexových kondomů tak příliš neporadím, s těmi jsme skončili tak rychle, jako začali (maximálně mohu dát tip na MySize v případě nestandardních rozměrů). Každopádně z méně běžných materiálů bych doporučil Skyny (polyisoprene), popřípadě Pasante Sensiva/Sagami (polyuretan). Obvzlášť ty Sagami/Sensiva kondomy jsou naprosto senzační (nesmrdí, je cítit prakticky vše a parádně přenášejí teplo). Skyny jsou na tom podobně ale citlivost je nepatrně nižší, na druhou stranu jsou ale více elastické a je i větší výběr typů. Sagami se ale bohužel nevyrábí zrovna ve velkých rozměrech..

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm tak já jsem zatím na HA (+ kondom v případě, že příjde nějaká událost snižující účinnost), ale uvažuju o symptotermální metodě v kombinaci s pesarem a presarem + kondomem v případě plodných dnů... Ale zatím nemám odvahu... Každopádně nám ten kondom nějak extra neva, až na ty nasmraděný a hřejivý/chladivý... Jo a u svítícího jsem akorát tak chytla výtlem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kombinaci doporucuji,pouzivam ji rok a pul,sice par mesicu po vysazeni trvalo,nez se mi vsechno srovnalo a dokazu poznat vsechny symptomy,ale je super...prvnich par dnu bez ochrany, cca 5-7 dnu pred ovulaci pesar,tesne pred ovu pesar+pharmatex a tri dny po ovu zase bez ochrany...funguje to a nenicim si telo...a jako pesar doporucuju Evanellu/Beacap,je mnohem lepsi (mekka verze) nez Femcap!

      Vymazat
  8. Já začala s kondomy po 6 letech sexuálního života, beru i HA. Partner ale automaticky hned od začátku sahal po kondomu. Já rozdíl při sexu nepociťuji, ale to "pohodlí" že ze mě ještě hodinu potom nic neteče (:D) je k nezaplacení. Přerušovanou soulož bych nikdy nechtěla, protože prostě miluju to když se udělá ve mě a já citím jak pulzuje, navíc se většinou uděláme spolu. Nicméně při kupování se vždycky cítím úplně stejně trapně :D Takže. Kondomům zdar! :D :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mě se kondom 3x protrhl (durex i pepino) a tudíž jsem si 3x musela vzít pilulku PO. Takže jim vskutku nevěřím.
    Měla jsem antikoncepci a z tý jsem byla úplně mimo. Teď jsem si pořídila tělísko, který vyjde levněji než ty kondomy a nemusím se bát a ani se o nic starat. Pohodička.

    OdpovědětVymazat
  10. Zkoušela jsi kondomy značky naked?

    OdpovědětVymazat
  11. Nedavno jsem nekde cetla,ze kondom je tak nespolehlivy,ze uz se nepovazuje za antikoncepcni metodu. Tento argument spolu s cisly spolehlivosti kondomu a HA ale nestacil memu priteli, coz me mrzi protoze se do kondomu neudela, vzdycky ho mmusi sundat a dodelat se rukou, takze prijdu o nejlepsi. Bohuzel je paranoik a neveri HA :(

    OdpovědětVymazat
  12. Začala jsem brát antikoncepci, když jsem začala chodit se současným přítelem, ne kvůli němu, ale prostě kvůli bezpečí. Brala jsem jí půl roku, ale za ten půl rok se mi udělal ekzém, na který zabíraly jen kortikoidy, byla jsem doslova emocionálně labilní, nejistá, náladová, chuť na sex byla jak na horské dráze a i když jsem to hodně chtěla měla jsem problém se zvlhnutím. Samozřejmě můj gynekolog, praktický lékař i kožní odmítaly jakoukoli souvislost mezi problémy a antikoncepcí. Tak jsme se s přítelem dohodli, že vysadím (hlavně když ze mě místo menstruace vytékala černá suchá věc).
    To jak mi antikoncepce ovlivňovala sex jsem zjistila až po prvním orgasmu po jejím vysazení, jelikož během těch šesti měsíců, co jsem ji brala jsem žádný neměla. Nyní si sex užívám jako nikdy. A chráním se pharmatex globulkami a zatím dobré...nesmrdí to, nepálí to, klouže to tak akorát, chuť je taky neutrální...tak jediné v co doufám, je, že to i funguje :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥