pondělí 4. května 2015

FemCap II. - nasazování, sex, vyndavání a všechno ostatní

O tom, že jsem se po vysazení hormonální antikoncepce rozhodla pro pesar FemCap jsem psala už TADY a protože jsem slíbila, že se podělím o své dojmy ve chvíli, kdy ho budu mít několikrát vyzkoušený, dnes přicházím s pokračováním.





Nasazení FemCapu aneb je to opravdu takový problém?
Správné nasazení FemCapu je otázka, která se řeší snad ve všech diskuzích, kde se FemCap objeví. Jak by také ne, když to je asi to hlavní, co nás chrání. Spousta žen říká, že neumí FemCap zavést, má s tím problém a také to odrazuje ostatní. Rozhodla jsem se pro to na nasazení podívat zblízka a říct vám, jaké dojmy z něj mám já. Podle mě určitě není dobrý nápad si FemCap koupit a ihned se s ním chránit na ostro, případně dokonce rozbalit krabičku a na rychlo ho před sexem zavádět. Budete klidnější, když si najdete čas na trénování. Já FemCap na nečisto vyzkoušela hned několikrát a už v téhle "zkoušecí" fázi jsem zjistila, že hlavním "problémem" při nasazení je pohybování děložního čípku. V závislosti na cyklu je někdy čípek větší, tvrdý a poměrně snadno dostupný a někdy mám problém na něj prsty dosáhnout (při ovulaci se čípek otevře, zmenší a je také o dost měkčí). Na začátek je tedy důležité znát, jak to uvnitř vás vypadá. Někdy mi přijde na mail dotaz ohledně anatomie, kdy například slečna neví, kde má děložní čípek hledat. Nejen pro nasazení FemCapu je fajn vědět, jak to uvnitř nás vypadá a také kde co je. Děložní čípek je uvnitř pochvy, vzadu na délku prstů, je cítit jako výrazný výstupek a většinou na něj prsty narazíte přímo - popsala bych ho jako kolečko s otvorem uprostřed. Ano, to je ono!

Jak to dělám já?
1. VŽDY nejprve prsty zjistím, kde a jak natočený můj čípek je.
2. Dřepnu si " na bobek" - svojí oblíbenou polohu, ve které čípek nejsnadněji nahmatáte a FemCap tak dobře umístíte, si musí každý najít. Mě třeba vůbec nevyhovuje poloha v leže, ale to neznamená, že pro vás to zrovna nebude ta pravá!
3. Stěny složím k sobě a takhle složený dvěma prsty zatlačím co nejhlouběji směrem k čípku. FemCap patří delším okrajem dozadu, jako je na obrázku.
4. FemCap pomocí prstů posouvám dokud není na správném místě!

Jak poznám správné místo?
Není to opravdu nic těžkého, i když se to tak může zdát. Když je čípek dobře dostupný, prsty jednoduše zjistím, jestli na něm FemCap je. Dosáhnu v téhle chvíli až na konec FemCapu a cítím, jak na čípek doléhá a jednoduše i poznám, že čípek prostě není nikde jinde stranou od kloboučku a boční strany jsou rozevřené. Pokud si zavedete FemCap špatně, bude pravděpodobně zmáčknutý někde vedle čípku, což se dá poznat dobře. S FemCapem také nejde úplně dobře hýbat, vytvoří podtlak na čípku a "přicucne" se, navíc při poklepání na klobouček cítíte, že je čípek uvnitř - já to poznám především citlivostí.

Jak dlouho vám bude nasazení trvat nedokážu odhadnout, sama jsem ze začátku nasazovala delší dobu, několikrát ho vyndala a znovu zase zkusila nasadit, než se mi to povedlo. Důležité je zůstat v klidu a nenervovat se, protože ve stresu se akorát stáhnete a FemCap prostě nenasadíte. Pokud to nejde, dejte si chviličku pauzu a pak opakujte. Mě se třeba chce po opakovaném nasazování vždy čůrat a jsem uvnitř jakoby podrážděná. Teď už ho ale nasadím téměř okamžitě, často na první, na druhý pokus a zvlášť pokud je čípek dobře dostupný, je to otázka chvilky. Několikrát jsem také změnila polohu pro nasazení- z mého oblíbeného dřepu do sezení na vaně, ale na to si každý přijde jednoduše sám.
FemCap a sex!
Největší obavy jsem měla z toho, že o něm budu vědět nebo ještě hůř, že bude při sexu překážet a tlačit. Přece jen, FemCap je docela velký, navíc má řadu výstupků a poutko. Prsty na něj samozřejmě já i partner dosáhneme (zvlášť když je čípek dole), takže hned při prstění si toho jde dobře všimnout. Při samotném sexu pak záleží opět na umístění čípku, kdy ho ON většinou ze začátku cítí (ale rozhodně to prý nijak nepřekáží). Já ho nevnímám vůbec, pro mě je to stejné jako bez něj. Když jsem u toho, ON rozhodně hůř vnímal "tajné" tampony na sex při menstruaci, tohle je podle něj naopak příjemný materiál, nijak to nedře, nevadí, nebolí a později už ho vůbec necítí.
FemCap se nám zatím nikdy neobrátil a podtlak vždy zůstal a to i při různých polohách. Jediné co se občas stane je, že se otočí a delší krempa je pak vepředu (což ale nijak nevadí). Nedokáži tvrdit, že se na něj dokážu na sto procent spolehnout, protože tomu na rozdíl od hormonální antikoncepce tak zatím není. Nevím, je to asi způsobené tím, že jsem sex s barierovou antikoncepcí nikdy neměla a tak bych byla stejně "nedůvěřivá" i ke kondomu nebo k jiným metodám. Ale řekla bych, že je to zkrátka zatím a než si na to zvyknu, budu i nadále povětšinou kombinovat s přerušovanou souloží.

Vyjmutí FemCapu 
Protože je FemCap zavedený 6 až 48 hodin, po vyjmutí v něm a na něm najdete váš hlen, což je naprosto normální. Několikrát se mi stalo, že jsem uvnitř něj měla i jasně červenou krev, ale žádné krvácení se po tom nekonalo. Doktor mi řekl, že je to tím, že děložní čípek při vytahování podtlakem "vycucnete" a tak pokud je třeba týden před menstruací a nebo po, je to běžné, i když to může na první vyzkoušení vyděsit. Vyndavání samo o sobě není vůbec složité, FemCap nikam neputuje, tam, kam jste ho zavedly, bude. Není vůbec těžké zachytit poutko a pomalu ho za něj vytáhnout.Cítíte tlak, který může být na poprvé vnímán jako nepříjemný, ale je to spíš tím, že tohle neznáte, později už je to normální. Co se týče "údržby" o které jste také psaly, že by vás odradila, tak ta není vůbec náročná, prostě jen vytáhnu, opláchnu a dám do krabičky.

Suma sumárum
S FemCapem jsem spokojená a je to pro mě opravdu ta nejlepší možná volba, protože jsem toužila po něčem, co nenarušuje spontánní sex a o čem při sexu nevím. FemCap klidně nasadím a pak buď sex je nebo není a za jak dlouho je mi také téměř jedno . Z nasazování nemusíte mít strach! I když se uvnitř nevidíte, díky prstům a zkoušení budete mít jasno, kam a jak FemCap nasadit. Jediné, co vidím jako zatím nevýhodu je to, že s ním nemáme sex "až do konce" myšleno, že pro jistotu chci, aby se ON udělal někam jinam. Znovu opakuji, že je to jen můj pocit, který pramení z toho, že jsem ještě žádnou mechanickou ochranu nepoužívala a jednoduše se trošku bojím "riskovat" - i když to risk není, ale rozumíte mi, že?Celkově k sexu bez HA musím říct, že si to pochvalujeme oba, sex je úplně jiný, pro mě o dost intenzivnější a také úplně jinak vlhnu i chutnám, takže jsem jedině ráda, že jsem do toho šla!
V případě, že budete mít otázky, na které nejsem schopná já přesně odpovědět, je možné se zeptat moc ochotných odbornic. Ing. Kateřina Makrlíková a MUDr. Štěpánka Peštová mi nabídly, že vám klidně poradí!

Více informací najdete TADY
Instruktážní video i galerii obrázků najdete na www.femcap.cz

7 komentářů:

  1. super! strašně moc děkuju za článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem femcap pouzivala asi dva mesice. Od te doby co se mi ale uvolnil a pootocil z mista jsem ho nepouzila a neverim mu. Mozna zas nekdy az mi nebude tehotenstvi tolik vadit. Chci jen rict ze si do ted myslim ze jsem ho vzdy umistovala spravne a myslim si ze sve telo znam a vim jak to patri. Za me ano, je to super vec kdyz nechcete do sebe cpat prasky ale jen v pripade ze pripadne tehotenstvi tolik nevadi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomuto posunutí může dojít nedostatečným domáčknutím pesaru v přední části, to se ale nechá snadno odladit i zkontrolovat. A samozřejmě je dobré se +- první tři měsíce, než si to vychytáte, chránit ještě i nějak jinak (to jste asi dělala).

      Vymazat
  3. No, článek mě ještě víc přesvědčil, že femcap bych nechtěla... Ale i to je dobrý vědět, díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Pro mě by to taky nebylo, ale recenze fakt super přínosná.

      Vymazat
  4. Já femcap používám až do konce jak říkáš :D ale těhotná nejsem :)
    také jsem vysadila HA, a stále čekám na menstruaci která je stále v nedohlednu, dělala jsem si pro jistotu test ale těhotná nejsem takže femcap svoji povinnost plní :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teprve před pár dny jsem tvůj blog objevila a.... boze jo!! :-D jsem z nej nadsena. Uz nechci brat HA diky tomu, jake neuveritelne svinstvo to je a premyslim a hodne ctu uz delsi dobu o FemCapu ale furt váhám... tělísko nechci protoze se bojim pripadnych komplikaci s budoucim otěhotněním.. zaroven ted tehotna vazne byt nechci, studuji ja i partner.. Asi ho vyzkouším!! Moc děkuji za pro me uplne neuveritelne prinosnou recenzi! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥