úterý 29. října 2013

Anti článek

Dnes přináším trochu jiný článek na takové "antikoncepční téma". Ptaly jste se, jak se chráním já a co mi přijde nejlepší a tak přináším náhled do toho, co jsem zkusila a u čeho jsem zůstala.



Moje první antikoncepce od patnácti let byl Lunafem. Tyhle prášky se hodně předepisují mladým holkám, protože obsahují nízké množství hormonů a jsou cenově dostupné. Na začátku braní jsem platila kolem tří stovek za tři platíčka. Tuhle antikoncepci jsem brala pět let a nikdy mě nenapadlo přemýšlet nad nějakými vedlejšími účinky.
Sice jsem občas špinila v polovině platíčka, ale to jsem přisuzovala tomu, že jsem brala dvě platíčka najednou a pak až dělala pauzu.
Pak mě začala pořád bolet hlava, několikrát týdně. A úplně mě přešla chuť na sex. Nevím jestli to bylo antikoncepcí nebo špatným vztahem, ale přisoudila jsem to práškům.
Vysadila jsem. A začalo pořádné vzrůšo!
Dostala jsem menstruaci, nečekala jsem na ní (bohužel) půl roku jako jsem předpokládala. Byla to hrůza trvající asi 14 dní o intenzitě, kterou jsem si dřív ani nedokázala představit. Měla jsem křeče v břiše a nemohla se zvednout první dny z postele.
Fajn vydržím to, říkala jsem si. Moje pleť se během těch čtrnácti dnů vrátila zpět do patnácti let, akné všude, plus na ramenou a v dekoltu. Pořád jsem byla odhodlaná to vydržet a koupila si Pharmatex.


Po všem možném prostudování toho, jak se chránit, mi tohle přišla jako nejlepší volba. Dostupná, v podstatě bez nějakého řešení předem, bez předpisu. Kondomy jsem zamítla hned. (A do dnes jsem sex s kondomem nikdy neměla.)
Vyrazila jsem tedy do lékárny a za Pharmatex krém dala kolem tří stovek.

Krém účinkuje hned po namazání a vydrží nejméně 10 hodin (což jsem viděla jako hlavní výhodu, namažu když prostě čekám že bude sex a pak až to přijde nemusím se o nic starat).
Jenže hned při prvním použití zápory naprosto převládly. Do aplikátoru se toho vejde hrozně, ale hrozně moc! To jsem nečekala. Na poprvé jsem si aplikovala všechno to množství a kromě toho, že všechno bylo opatlané, jsem ze sexu neměla úplně takový prožitek, protože prostě nedocházelo k pořádnému tření a jen tak to všechno klouzalo. Navíc, dala jsem si to asi tři hodiny před sexem, a nenapadlo mě, že budu mít kalhotky v totálně dezolátním stavu dřív, než vůbec k sexu dojde.

Nemluvím o orálním sexu. Jakmile ho "smočil" v krému, už se to prostě lízat nedalo ani kdybych měla opravdu velkou chuť.
Další sex už jsem dala poloviční dávku. Což se samozřejmě nemá dělat, protože už to nechrání na sto procent.
A ani ta poloviční dávka nebyla úplně ono. Navíc mi vadí ta vůně. Má to být sice levandule, ale je to moc pronikavé a silné a v pokoji to bylo cítit ještě tři hodiny po sexu. A to, že se tenhle krémík nesnese s mýdlem, jsem nesla velmi těžce.
Krém jsem tedy použila asi tak čtyři krát a od té doby leží v šuplíku, na "co kdyby náhodou".

Pak jsem začala brát HA Bonadea. Šla jsem za doktorem s přesným požadavkem. Přemluvil mě k tomu, abych zkusila Dienille, že je to to samé. Dal mi tedy zdarma platíčko s tím, že si jí pak nechám napsat. A sedla mi dobře. Ale ta cena..prostě Bonadea mi vyšla asi o dvě stovky levnější. A tak jsem nakonec dobrala to testovací platíčko a pak už šla pro Bonadeu.

Beru jí už asi rok. Nevím přesně. A všechno je super. Nikdy jsem nešpinila během užívání, nebolí mě hlava, nic.
Na závěr bych chtěla říct, aby jsme v tomhle "boomu" vysazování HA nepřisuzovaly práškům všechny naše problémy. Když vás bolí hlava, zamyslete se, jestli vás třeba nechybí spánek nebo nemáte víc pít. Když nemáte chuť na sex a cítíte se podrážděná, koukněte se na toho, s kým ten sex máte mít. Je všechno fajn? Když přibíráte, koukněte kolik toho sníte apod.. A pak, když si budete jisté, že je tohle všechno v pořádku, změňte jí, vysaďte nebo se začněte mazat Pharmatexem, jako jsem to udělala já:).



25 komentářů:

  1. Taky jsem vytřídala asi 3 antikoncepce, bonadeu jsem taky brala, ale neudržela mi dlouhý cyklus, tak jsem od ní upustila...a jak říkáš, nejdřív hledat chybu u sebe, pak až u prášků, pokud se nic nezmění :) Pharmatexu moc nevěřím :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Pharmatex jsem měla předtim, než jsem začla brát HA, ale globule. Jenže jak řikáš, i ta globule byla šíleně lubrikovaná, na oral se dalo rovnou zapomenout. Prostě to nebylo ono, takže nakonec se Pharmatex zavrhl a než jsem si došla pro HA, tak si dával přítel jen pozor.
    První HA byla Chloe, až na to, že první měsíc jsem byla jak těhotná, furt jsem brečela, tak vše ok, přibrala jsem jen dvě kila, ale jinak v pořádku. Nedávno ale jak byly ty problémy s jednou, tak mi doktorka odmítla už Chloe napsat s tim, že má taky vysoký procento hormonu a dostala jsem Lindynette, hrůza, furt jsem na přítele štěkala, byla jsem protivná a několikrát z ničehonic jsem začla krvácet, takže paráda. Ted mám Mistru, je sicr už dražší než ty dvě předešlé, ale sedí mi to. Tedy ze začátku ne, furt mi bylo zle, brněly mi nohy, ale ted jsem spokojená, i chut na sex mám větší.
    Za mě HA, beru a zatim nehodlám přestat, je to i pohodlný, nemusim menstruovat každý měsíc a neděsim se každý měsíc, jestli nejsem těhotná.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem brala Lindynette a neměla jsem vůbec chuť na sex. Tak jsem je vysadila a s přítelem si užíváme toho nejlepšího sexu teď :)

    OdpovědětVymazat
  4. používáme kondomy, nevím co proti nim všichni mají, pharmatex podle určitých recenzí asi není uplně super tak jsem ho ani nezkoušela a HA nechci brát protože má podle mě hodně vedlejších účinků

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem brala nejdřív Lunafem, po tom jsem přibírala, pak Yaz, ale ten mi neudržel dlouhý cyklus. Tak jsem přešla na Dienille a kvůli ceně následně na Bonadeu. A teď už asi dva měsíce neberu nic, používáme kondomy a žádnej problém :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hodně holek dává za vinu bolest hlavy, přibrírání atd atd právě práškům což si myslím, že je z poloviny kravina.. Já HA beru už 7.rok a brzy ji vysadím bo přítel odlétá pryč a já budu free.. A přemýšlím co zvolím pak, protože HA už do sebe dávat nechci.. i když ta pohodlnost, achjo.. .) asi skončím u kondomů ale i tak si nebudu 100% jistá a hlavně není nad to když při sexu můžeš jít dolů a vykouřit ho, pak zas sex apod.. no, dilema xD

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem měla Lunafem a po několika letech vysadila a vrátilo se akné. Zkusili jsme Pharmatex, ale asi jen 2x a děsný, nechápu, že to někdo může používat. Teď jsem se vrátila k Lunafemu a je to všechno zase v pohodě. Ale ke kondomům odpor nemám, není to sice nic extra super, ale nevadí mi.

    OdpovědětVymazat
  8. HA je asi nejlepší, i když jsem do ní šla nerada. I já jsem zkoušela Pharmatex, ale čípky, jenže po jednom stresovém období, kdy jsem nedostala menses (až po injekci do zadku), jsem si nechala radši napsat prášky. První jsem měla Cilest, který vyhovoval jen a jen v ceně (300).
    Pak přišla Dienille, a ta mě sedla perfektně, ale jelikož jsem se mezitím rozešla s přítelem a cena byla kolem 700, tak jsem si dala napsat levnější Bonadeu a s ní jsem naprosto spokojená. :) Beru už 3. platíčko, pleť v pohodě, žádné bolesti a menstruace mi trvá 3-2 dny a není vůbec silná. Akorát pozoruji, že když si dávám pauzu, tak se mi objeví zase akné, které mám skoro pořád, akorát, že je horší.

    OdpovědětVymazat
  9. no já brala Lunafem nějakých 6 let a no more psala jsem o tom i článek (http://myblond-world.blogspot.cz/2013/02/co-se-stane-kdyz-si-prectete-pribalovy.html) a musela ho vysadit, pak mi doktorka dala Bonadeu, s ní jsem to vydržela asi týden (bylo mi špatně, záchvaty žravosti a nechutenství, atd) a nakonec jsem skončila u kroužku (nuvaring). Musím říct, že je to asi nejlepší o jsem vyzkoušela, na 4 týdny zavedu a mam klid, pak jen vyměním, nebo dám pauzu. Na nic nezapomínám, takže super a nemá to skoro žádné vedlejší účinky, do sebe nic necpu - působí jen lokálně, takže nezatěžuje tak organismus. Mám už o tom nachystanej článek na tento týden, tak to sem pak postnu, kdybys měla zájem :)
    Jinak HA je svinstvo a popravdě potom, jaký jsem s ní měla problémy, si radši připlatim a budu v pohodě, protože zdraví za to nestojí a kondomy mi přijdou fuj :D :D

    Blondies z My Blond World

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem začla brát Sylvianne. Ani ne tak kvůli sexu, ale hlavně kvůli menstruaci, protože moje menstruace, to je otřes! Omdlévání, zvracení a tak, tak proto jsem prášky začla brát. Je pravda, že někdy se cítím mizerně, bolí mě hlava, ale za tu úlevu od hrozný menstruace mi to stojí :) a pohodlný sex je jen bonusem :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem se poprvé začala chránit HA (Tri-regol) a nepozorovala jsem vedlejší účinky, nijak mi to nepřekáželo, ale ani se nic nezlepšilo- pleť jsem měla stále problematickou a co se menstruace týče, nepozorovala jsem změny, nikdy jsem na silné bolesti netrpěla ani předtím ani potom. Potom, co jsem se rozešla s přítelem jsem HA vysadila- máma lékárnice mi neustále vysvětlovala, co všechno HA obsahuje za svinstvo a že se její záporný účinky můžou projevit až po desítce let, kdy si najednou děti budeme přát a nebudeme je moct mít > toto beru s rezervou, ale byla jsem rozhodnuta HA vysadit, protože jsem nechtěla brát tohle "svinstvo" třeba rok kvůli příležitostnému sexu jednou za dva měsíce. Teď přítele mám, ale HA přesto neberu.... hledám jiné cesty. Vyzkoušela jsem pharmatex, odložila ho po prvním použití a teď se chráním kondomama... je to otrava, ale k práškům se přesto zatím vrátit nehodlám. Uvažuju o pesaru, ale nevím zda je pro mě vhodný, mám málo informací... nemáte s ním náhodou některá zkušenost? =)

    OdpovědětVymazat
  12. Brala jsem Lindynette a furt jsem špinila a byla na přítele protivná jak nikdy.. Pak mi předepsal Softine a jen si chválím :) 180,- za platíčko, zvětšily se prsa, což já jen uvítám :) a cyklus je taky v pohodě ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Brala jsem antikoncepci s přestávkama 10 let.. Vyzkoušela jsem jich spoustu, nejvíc mi teda vyhovoval Nuvaring (až na tu cenu).. Teď už půl roku neberu nic, snažíme se o mimčo a nejde nám to.. Přibrala jsem 8 kilo, pleť mám strašnou, vlasy mastný až hrůza, ale nevzdám to a nezačnu jí zase brát.. Asi už nikdy, je to jen pohodlnost a pozlátko krásný pleti.. Pak je člověk nešťastnej, že vypadá hrozně a nemůže otěhotnět..

    OdpovědětVymazat
  14. A to je všechno, co se ochrany týče, to píšeš tedy jen o ochraně proti otěhotnění a přenosné choroby tě asi moc nezajímají co? Já teda prti kondomům nic až tak nemám, nemusí se pak nic uklízet, kluk vydrží delší dobu a nemám starosti jen já. Přestala jsem po osmi letech brát antikoncepci a už nikdy ji brát nechci, to krvácení nějak přežiju a je mi líp, i na duši i fyzicky ( i když mi trošku ubyla prsa :D)

    OdpovědětVymazat
  15. maya fox -
    Ano to je všechno, v úvodu je napsané, že napíšu o tom, jak se chráním já. Není to seznámení s antikoncepcí a různými druhy, s radou co proti čemu chrání a co ne. To si přece každý vybere sám. ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Už od 17 let požírám HA a nikdy jsem se nesetkala s jakýmikoliv problémy. Teď už asi 2 roky beru Dienille a jsem maximálně spokojená...

    OdpovědětVymazat
  17. HA antikoncepci mi doporučila kožní, protože žádné vnější léky mi nezabíraly. Vlastně se nic neměnilo. A tak jsem dostala Chloe. Beru ho asi 6 let a zatím jsem nic jiného nezkusila a ani nevím, jestli bych měla. Sice někdy postrádám chuť na sex (partnerova chyba to není), ale díky HA mi ustaly šílené migrény. Doktor mi říkal, že je to paradox, protože kdyby věděl, že trpím migrénami, tak mi Chloe nenapíše. Jinak jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Ono s tím Pharmatexem, mám zkušenost jak s krémem tak s globulemi a ty globule mi přišly mnohem lepší! Má to velikost jakéhokoliv běžného čípku, takže to logicky tolik neteče a nepatlá se (což mi u krému vadilo). Musí se tam déle čekat na účinek (tj. asi 5 minut, což se fakt dá zvládnout :-)))) a prostě celkově mi to přišlo příjemnější, včetně zavádění, kdy si tam člověk nestrká tu šíleně dlouhou trubici s krémem :-D
    Měla jsem několik druhů antikoncepce, tedy pilulek, ale teď jsem si čerstvě nechala dát tělísko - Mirenu.

    OdpovědětVymazat
  20. Radka - a jak ti sedla? Všechno v pořádku? Já beru dva roky HA Sunya, ale jelikož o víkendu jezdím přes půl republiky k rodičům a stává se mi běžně, že platíčko zapomenu doma, a navíc od začátku braní mi antikoncepce rozhodila termoregulaci a neustále se potím nebo mi je naopak zima, tak v prosinci jdu na zavedení Mireny taky.Trochu se bojím co to se mnou udělá a občas si říkám že ještě nějakou dobu počkám a vydržím s prášky :D

    OdpovědětVymazat
  21. HA jsem brala Tri-regol - hrůza děs ani jsem nedobrala první dvě plata, nepřestávající bolest prsou byla pro mě nesnesitelná. Pak jsem dostala nízkohormonální Logest ten jsem brala cca rok a půl...HA velmi potlačila sexuální apetit...pak jsem vysadila apetit se vrátil velmi brzy, menzes až po třech měsících...chránila jsem se zejména kondomy. Jednoho dne jsem narazila na cervikální klobouček Femcap je to takový malý silikonový pesar. A od té doby používám ten, už je to dva roky a jsem naprosto spokojená. Nemusím ho štelovat před sexem, můžu ho v sobě mít až 48 takže si ho nasadím, kdy uznám za vhodné a pak se nemusím žádným štelováním při akci zabývat...nu a je to jako naostro - přítel ho necítí, bo femcap je nasazený na děložním čípku...oba jsme spokojení :) Nejsem žádným odpůrcem HA, jen jí prostě k životu nepotřebuju :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já brala Ayreen a ta mi rozhodila tlak, srdce, střeva a žaludek. Bolela mě hlava a měla jsem nonstop kocovinu. Bohužel jsem to nepřisuzovala právě HA, ale po všech testech nezbylo jiné příčiny a samozřejmě po měsíci bez HA vše zmizelo. Bohužel jsem novou antikoncepci brala jen měsíc a pak onemocněla a musela jsem ji opět vysadit, takže nevím, jestli mi dělá dobře nebo ne :/. Musím si počkat.

    Hodně jsem se zajímala o dlouhý cyklus a o HA vůbec. Hrozně mě udivilo, že všechny moje spolužačky vůbec nevědí, že něco jako dlouhý cyklus existuje a myslí si, že je to nepřirozené. Samy HA používají, ale pořád ji pomlouvají jak to mění psychiku a mění pohlaví ryb a jiné. Gynekologové to asi dost flákají :D

    OdpovědětVymazat
  23. Já HA ze zdravotních důvodů brát nemohu, používáme kondom a upřímně řečeno jsem nejvíc spokojená, nesnáším totiž, když se do mě chlap udělá a pak to ze mě teče a je to hrozně cítit...

    OdpovědětVymazat
  24. Já brala HA x let v kuse od 16, strašně pohodlný, žádné starosti (teda jen jedna - nezpomenout si ji vzít), prostě pohodička, pak jsem začala docela špinit, dostala jsem jinou, pak zase nastoupily šílené migrény, zkoušela jsem různé druhy HA, ale nic nepomohlo, takže automaticky v době očekávané menstruace k HA různé prášky proti bolestem hlavy, pak už to nešlo vydržet, dostala jsem HA pro kojící ženy, takže nějakou šetrnou, bolesti hlavy zmizely, menstruace nebyla vůbec, takže taky pohodička, ale začaly se mi mastit vlasy a pleť katastrofální, nadávala jsem na šampony a kosmetiku, byla nešťastná, oblečení mi bylo čím dál těsnější (nepřežírala jsem se, spíš se snažila cvičit a jíst zdravě) až jsem měla o 7 kg víc, tak jsem se o tom bavila s doktorkou a ona mi to odkývala, že to na to má určitě vliv. Na HA jsem se vykašlala, kila šla dolů, pleť se zlepšila, vlasy taky...a mám neuvěřitelnou chuť na sex, tak jak nikdy před tím, až se toho přítel děsí, dřív jsem sice sex měla, ale žádná divočina, stačilo mi to 1 x týdně, teď jsem nadržená pořád! :-) Jinak si dáváme si pozor, nebo používáme kondom. HA už nikdy brát nechci, po těch letech braní se mi začaly tvořit cysty, byla jsem už na laparoskopii, doktoři říkají, že to má velký vliv.Tolik mé zkušenosti.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥