středa 11. března 2015

FemCap I. část

Po článku o vysazení antikoncepce se kromě zajímavých komentářů objevily také otázky a ta úplně nejčastější byla, jak jsem se rozhodla chránit. Už jsem zmiňovala, že jsem se rozhodla pro FemCap, ale dnešním článkem vám trochu více přiblížím proč jsem si ho vybrala, jak vypadá, co mě překvapilo a co je třeba vědět!



Musím se přiznat, že jedním z důvodů, proč jsem brala HA byl fakt, že je to prostě pohodlné. Zkusila jsem kondom nebo Pharmatex, ale nebyla jsem spokojená. Asi jako každý mám nejradši sex spontánní, nenarušovaný a bez omezení (nebo alespoň s co nejmenším omezením). Po mých předchozích zkušenostech jsem věděla, co nechci. Nechci žádný krém ani globule, nechci nic, co by smrdělo levandulí tak, že bych vůbec necítila vůni sexu, kterou tak miluju, nechci nic, co by chutnalo tak, že orální sex vůbec nepřichází v úvahu a nic, co by nás zapatlalo a po čem by sex klouzal tak, že bych si ho ani neužila. To ve zkratce k tomu, proč jsem okamžitě vynechala myšlenku na spermicidní gely nebo globule. Po pročtení všech možných diskuzí a zvážení pro a proti jsem si vybrala pesar. Taky si při tomhle slově vybavíte to, co vám ukazovali při hodině rodinné výchovy? Abych to uvedla na pravou míru, rozhodovala jsem se mezi tvarem klasičtějším pesarem Caya a  FemCapem, který je tvarem, ale i samotnou funkcí trochu jinde, ale to si povíme. Nakonec jsem se rozhodla právě pro FemCap.
Proč jsem já vybrala FemCap
Samozřejmě netvrdím, že se pro FemCap máte rozhodnout i vy, co se týče veškerých druhů antikoncepce, každému sedí něco úplně jiného! K tomu, objednat si svůj FemCap mě vedlo jen pár, ale za to velmi zásadních důvodů.
FemCap na rozdíl od pesaru Caya můžete mít zavedený až 48 hodin, což je fajn ,protože si ho můžete zavést třeba pěkně doma, než vyrazíte na rande a nemusíte řešit žádné vytahování v nevhodnou chvíli.
Druhá věc je moje nenávist ke gelům a mastičkám, FemCap má sám o sobě účinnost 96% a nemusí se užívat s žádným spermicidem! Pokud ale přece jen, tak se spermicidem má účinnost 98%.
Netlačí na močový měchýř ani na děložní čípek.

Co jsou podle mě malé nevýhody
FemCap se nasazuje přímo na děložní čípek! Právě pro to má tak specifický tvar a právě pro to může být obtížnější ho nasadit správně. Nicméně jsem si řekla, že svojí anatomii zvládám dost dobře na to, abych se to naučila správně. A také z tohoto důvodu jsem si pesar objednala dřív, než jsem ho potřebovala a začala jeho nasazování trénovat, sama, v klidu, bez chvátání. 
Dalším omezením, byť jen minimálním je to, že se nesmí používat při menstruaci, takže to mě trošku mrzí, zároveň je to docela logické... 
A teď už jdeme otevřít můj balíček!
Informací o FemCapu je nekonečná spousta a rozhodně doporučuji si je všechny přečíst. Vše na jednom místě najdete na stránkách PesarShop, odkud můžete bez zdlouhavého hledání získat přesně to, co potřebujete. 
Já přejdu rovnou k mému balíčku. Protože jsem ještě nebyla těhotná, objednala jsem nejmenší velikost a to je 22 mm a rovnou také Contragel, který se může s FemCapem používat. FemCap je uložený v kulaté krabičce, která vypadá jako součást kosmetické taštičky a mě naprosto vyhovuje. V diskuzích jsem četla, že většinu žen překvapí velikost FemCapu, takže jsem byla připravená na vše, ale nakonec jsem příjemně překvapená. Myslete na to, že FemCap má obejmout váš děložní čípek a schovat ho. Už jste si nahmataly děložní čípek? Není to nic úplně maličkého!
Samotný FemCap je takový gumový klobouček, který je měkký tak, že se dá bez problémů zmáčknout a složit, což podstatně usnadní manipulaci a má i poutko, za které ho potom můžete vytáhnout.
Musím říct, že jsem byla ráda, že jsem objednala FemCap včas, protože si nedovedu představit, že bych první nasazování dělala až před TÍM sexem. Pro nasazení FemCapu potřebujete zkrátka opravdu pečlivě prozkoumat svoje tělo, ohmatat ten gumový klobouček, pustit si instruktážní video a pak teprve poprvé zkusit, jak se vám to povede. O tom, jak probíhaly moje první pokusy, na co si dát pozor a jak poznat, že je správně nasazený si povíme v další části povídání o FemCapu. A já budu zatím ráda za všechny komentáře a další otázky, které budu moci zodpovědět v druhé části. 

Více informací, fotek a instruktážní video na www.femcap.cz


28 komentářů:

  1. Z principu se mi to nezdá vůbec bezpečné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi to přijde dost rizikové..

    OdpovědětVymazat
  3. A přijde vám to rizikové proto, že jakoby nevidíte jak je nasazený (třeba na rozdíl od kondomu?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, že si to prostě pořádně nezkontroluješ a nikdy nevíš, jestli to máš fakt správně. A co kdyby se to nějak posunulo? Kondom se dá přidržet.. Ale jasně, je to s ním strašně asexuální. Nad tělískem jsi neuvažovala?

      Vymazat
    2. Když uvážíme princip- kondom pokrývá penis celý, přechod na nechráněnou část, je vně, sperma se vyskytuje na špičce. Aby se sperma dostalo do vagíny (pomineme li možnost poškození kondomu), muselo by urazit značně velkou vzdálenost, skrz těsný spoj a výsledek by byl, že by se dostalo ven. (ano spíš praskne kondom). A veškeré sperma je vyjmuto ven. Zatímco tady, mám spoj mnohem blíže, mnohem méně těsný a navíc sperma zůstane v pochvě. Neříkám, že to nefunguje, ale budu rád, když to nebudu muset testovat :)

      Vymazat
  4. Před měsícem jsem řešila přesně to samé :).. teď už se můžu pochlubit s vlastní zkušeností.. Nejprve jsem si připadala jako panna :-D.. a bylo mi nepříjemné, že by to ve mně mohl cítit.. A realita? Vůbec o něm neví.. a měli jsme už i hodně hodně vášnivý sex a FC zůstal na svém místě.. Je vidět, že se čípek každým dnem mění.. někdy to jde nasadit hned.. někdy to chvilku trvá.. doktorka mi ale poradila FC prostřední velikosti, že mám větší čípek - nerodila jsem a nepotratila. Ten Contragel je docela kyselý, takže s orálním sexem nevím.. kondom nám neustále klouzal, takže tohle beru jako větší jistotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten contragel pokud máš ten se "zeleným čajem" kyselý fakt není...A ano čípek se mění podle dnů v měsíci (před/po ovulaci, menstruaci).

      Vymazat
  5. Bála bych se, že to já a potažmo i partner uvnitř budeme cítit. A co se týče nasazování, tak myslím, že kondom je mnohem rychlejší, a navíc ho po použití vyhodím a nemusím řešit. Ale každému samozřejmě vyhovuje něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kondom sice je rychlejší, ale nasazuje se v TU chvíli....tohle můžeš mít v sobě ještě hodiny (jak píše Vanilopka) před sexem ;) Když ti "prdne" kondom tak řešit musíš, protože nemáš tuhle druhou "záchranu".

      Vymazat
    2. Záchranu? No nevím jaká záchrana je, že ve mě to sperma zůstane, navíc nemám kontrolu nad tím, jestli to pořád drží nebo jestli to ve mě partner nějak neposunul. Na kondom vidím a hned vím, že je problém a můžu to případně řešit, takhle otěhotníš a ani nevíš kdy se to stalo :D

      Vymazat
  6. Tyjo..nevím asi bych se toho bála..Chtěla jsem zkusit menstruační kalíšek ale ani ten mi nešel asi moc dobře zavést a tlačil mě..každopádně určitě je to lepší než HA :) a třeba až budu starší a nebudu se bát tak si to taky koupím zatím ale zůstanu a prášku, který je pro mě nejpohodlnější.

    OdpovědětVymazat
  7. Hmmm... stejně jako od menstr. kalíšku by mě odrazovalo čištění... a taky při slově pesar se mi vybaví scéna z kdopak to mluví II , jak ho ty spermie v klídku obeplavaly... Asi bych to používala v době kdy bych sice otěhotnět uplně nechtěla ale zase by to nebyl tak velký problém... Každopádně jsem zvědavá na další článek... třeba mě přesvědčí o opaku

    OdpovědětVymazat
  8. Femcap jsem zkoušela dva měsíce. Pořídila jsem si obě velikosti, druhá byla očividně hned velká, takže ta nic.. bohužel byl femcap často ve výsledku překlopený, buď jsem nevytvořila podtlak nebo ho uvolnil pak přítel..tak jsem to vzdala:( kdyby měl někdo zájem na zkoušku tak mohu ten femcap prodat. Mám první dvě velikosti, druhý je nepoužitý. Vím o slečnách, které jsou s tím spokojené, já se bohužel vracím k HA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvolnit ten podtlak jde fakt jen těžko :D. Když se to stane tak to musíš cítit a vlastně i slyšet (je to zajímavý, hlasitější zvuk). Takže jsi ten podtlak tam asi neměla.
      Jinak je NORMÁLNÍ, že se na tom čípku točí, ale překlopení fakt normální po správném nasazení není.

      Vymazat
  9. Taky jsem ho používala, zhruba 2 měsíce. Teď mi v postýlce spinká skoro půlroční syn. Takže za mě tak ! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím, jestli jsi četla pořádně návody, ale on se NEDOPORUČUJE užívat se spermicidy. Spermicidy = chemie, která je tak velká, že by ho poškodila. Doporučuje se používat s přírodními gely, které zahušťují hlen a nedovolují dobře "proplavat" spermiím. To ale není spermicid (spermicidy hubí spermie).

    OdpovědětVymazat
  11. Vůbec, sama se přikláním opravdu k HA... Tohle mi příjde strašně riskantní a nevíš, jestli je opravdu tam kde má být a jestli se ty potvory přes to nedostanou i tak... Sice je HA svinstvo, ale kondomy a tyhle věci nenávidim.. Člověk se kvůli tomu tolik omezuje, když není po ruce a je chuť na sex... Tohle je jistota... I když znám případ, kdy moje kamarádka patří asi mezi ty 2%, kterým HA nepomohla..

    OdpovědětVymazat
  12. Tak, známá, inteligentní vysokoškolčka, má příští měsíc svatbu. Je to taková ta svatba "z nutnosti", protože používali právě pesar ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Já ho používám už přes 2 roky a zatím v pohodě, ale musela jsem se s ním hodně dlouho učit zacházet. Další věcí je bud kombinace se spermicidem nebo přerušovaná, jen tak naostro bez pharmatexu bych to určitě neriskovala.
    Co se týče toho, jestli jde cítit... Při některých polohách určitě, dokonce se o něj párkrát přítel "odřel", ale on je zase hrozná cíťa, takže nevím, kde je pravda. Ale každopádně, není to žádná katastrofa a myslím, že pro pány je to rozhodně snesitelnější varianta než kondom.

    OdpovědětVymazat
  14. Také jsem si pořídila femcup, že se mi zdál jako nejlepší možnost (kondomy nechcem, prášky už neberu od listopadu) ale zatím jsem to zkoušela jen párkrát a něja jsem ještě nepřišla na ten styl nandavání, různě se mi tam otáčí a pak ho velmi těžko dostávám ven:D ale doufám, že se sním naučím..zatím pužíváme pharmatex :)

    OdpovědětVymazat
  15. je stoprocentní, že při vytahování femcupu neotěhotníš? Tohlebymě spíš děsilo... vždyt jsou v tobě stále spermie a při vytahování se ti mužou nějak... nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto tam musí být minimálně 6 hodin po tom:)

      Vymazat
    2. ale spermie v tle ženy přežije mnohem dýl, než 6 hodin

      Vymazat
    3. Nějak teleportovat k vejci? :D
      Spermie přežije v děloze, v pochvě zdechne celkem rychle díky kyselému PH, v tomhle případě ještě kyselejšímu při použití gelu. Při používání pharmatexu zdechnou hned. Oni jsou chudinky docela křehký. Žádná antikoncepce není 100% ani sterilizace ta selže asi v 0,5%
      Pravděpodobnost těhotenství u kondomu při typickém použití je asi 15-18%, u přerušované soulože 27%, u trtkání na ostro je to 85%...
      Žalostná informovanost žen, kdy gynekologové razí díky farma firmám jen HA za každou cenu. Nesmím ani tabletky, ani tělísko. Nabídli mi v čr jedině tak paralen mezi kolena a držet. O jiných metodách ani slovíčko. Kondomu už nevěřím ani náhodou, 2x za 6 let s výsledkem těhotná. Nepočítám případy jasného průser a pálku za pilulku PO. Totální zabiják nálad a ještě lépe ve dvě ráno žádný po ruce-můžeme hrát karty nebo recitovat básně. Betelný špunt se při správné aplikaci a dodržení pokynů jeví mnohem bezpečnější.

      Vymazat
  16. Ráda si přečtu další článek, ale zatím se mi to nějak nepozdává.... Osobně jsem proti užívání HA, vysadila jsem ji už před několika lety, a to definitivně. Kondom mi nepřijde jako nějaký extra problém v porovnání s Femcap. Jak už tu někdo psal, tak pokud bych se k němu někdy uchýlila, tak by to bylo tehdy, když bych třeba měla dlouhodobého partnera a případné těhotenství by nevadilo.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já ho používám už asi rok. Samotnej bych ho neriskla, takže ho kombinujem s přerušovanou :) Někdy mi jde nasadit hned, někdy ho nasadím až na po dvacáté, ale jinak jsem s ním naprosto spokojená a netěhotná :-)

    OdpovědětVymazat
  18. za sebe doporučuju Nuvaring, beru ho už 6. rokem a jsem maximálně spokojená:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥