úterý 3. března 2015

Pilulku? Ne děkuji!


V sobotu jsem se konečně pevně rozhodla. Přestanu brát antikoncepci!
Ne, nepodlehla jsem skutečnosti, že mezi mými kamarádkami je čím dál tím více nadšených matek, ale došla jsem k závěru, že už je to zkrátka příliš dlouhá doba od toho, kdy jsem HA nebrala. Je to už osm let, chápete to? Až do nedávné doby mě úspěšně míjely dokumenty o rybách nacpaných hormony a neplodných mužích a přecházela jsem také diskuze s názvem "Mojí kamarádku zabila antikoncepce" a "Po vysazení HA jsem neplodná". Vlastně ani teď se nepovažuji za nějakého odpůrce hormonální antikoncepce a nemám v plánu do světa vysílat podobné zprávy. Něco mě ale přece jen vede k tomu, změnit si dobrovolně život z pohodlného na nepohodlný. Nedokážu popsat jedním slovem proč, miluju spontánní sex a nesnáším kondomy. Navíc trpím panickou hrůzou z akné, mastných vlasů a podobných neduhů, které po vysazení pravděpodobně přijdou.
Proč tedy?
Chci si pořádně užít sex! Věříte tomu? Od poslední změny prášků, kterou jsem absolvovala v domnění, že se moje libido promění z "Hmm, tak dobře.." na "Dělej, jdeme na to!!" se žádná změna nestala. Dokonce mi to při poslední návštěvě doktor odsouhlasil. Čekala jsem, že se mi bude snažit namluvit, že prášky nijak neovlivňují chuť na sex, ale on řekl: "To chápu, víte že je to opravdu docela časté?" a pak se mě zeptal, jestli místo změny pilulek nechci rovnou vysadit. Víte, je to pravdu hodný a navíc strašně sexy chlap a tak na mě jeho promlouvání do duše asi funguje.
Tajně věřím v zásadní změnu, doufám, že moje sexualita dostane jiný a větší rozměr, možná objevím zase nové orgasmy a vzrušení.
Po téhle stránce totiž ať chceme nebo nechceme prášky prostě působí. Jakmile jsem změnila prášky, zjistila jsem, že můžu být opravdu vlhká, mokrá, můžu téct a čvachtat při prstění. Bože, to jsem nezažila už dávno! A co teprve může přijít ve chvíli, kdy je nebudu brát vůbec?
Chci být prostě ženou! Fajn, zní to možná až příliš feministicky, ale já chci cítit, jak moje tělo funguje, vidět to, užívat si to. Navíc mám spoustu zdravotních problémů a tak mi moje tělo dost možná poděkuje. Asi tak obětuji svojí bezchybnou pleť nebo (nedej bože) přijdu o svoje krásné trojky, ale nějak mám pocit, že to musím zkusit.
Protože štěstí přeje připraveným, dnes jsem si dala prvního "panáka" sirupu Femigard, který by měl působit blahodárně na ženské orgány (rozhodně doporučuji si o tom něco přečíst) a také jsem začala se zkoušením Femcapu (jen tak nanečisto), na který jsem tedy vážně zvědavá.

Jaké zkušenosti s vysazením HA máte vy? A čím se teď chráníte?
V.


50 komentářů:

  1. no hlavně nepodlehni vlně gynefixu... nadšeně jsem naklusala k doktorovi, že ho chci, načež mi vysvětlil všechna rizika, obeznámil mě s tím, že on to svým pacientkám nedává a že už má dvě pacientky, které k němu přešly po problémech s tímto..,, jedna mimoděložko a druhá už má mimino (ale u té nikdo netuší, kde to tělísko zmizelo).... jinak já po ha snížením libida netrpím... spíš po stresu...

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem přestala brát antikoncepci před 4-5 roky?! No a ta změna byla...prostě velkolepá. Ani jsem netušila, že mám ráda a chci sex :-D Tak mohu jenom doporučit a hlavně vydržet. Plno holek ty změny nevydrží a začnou antikoncepci znovu brát. Bohužel sex jen tak už moc nejde...jde o to mít kondom neustále po ruce...ale co :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Antikoncepci jsem brala od 15-ti let,kdy jsem poznala svou lasku a sex. Kdyz mi bylo 18 rozesli jsme se s pritelem a ja si rekla, na co jist chemii? Nejakou chvili jsem nemela sex,ale kdyz jsme se s pritelem dali zper dohromady..no PÁNI! V zivote by me nenapadlo, ze budu mit takovou chut! Co chut..to se nedalo vydrzet! Takze souhlasim s predchozim nazorem - chce to jen vydržet! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Antikoncepci jsem vysadila asi před rokem a musím říct, že jsem se až nedávno (cca 2měsíce) vyhrabala z neustálých kvasinkových infekcí. Kvasinkové infekce 3krát za měsíc nebyly fakt nic moc, jak z hlediska zdravotního, sexuálního i finančního. Kdo zažil, chápe. Zkoušela jsem tři druhy HA a všechno bylo přibližně stejné. Nakonec jsem řekla dost a rozhodla se pro vysazení a nelituji. Nejdříve jsem nebyla moc nadšená z neustálého "dávání si pozor" a vzpomínala na pohodlné pilule, časem jsem si na to zvykla a už se ani tak nestresuji z toho "kdy to konečně přijde". Asi jsem postupem času začla být díky tomu imunní :D Takže teď kondom nebo přerušování (tedy jen v případě, že jsou jisté neplodné dny ;) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle znám moc dobře! Brala jsem antikoncepci přes rok a celý rok jsem kvasinkami trpěla, byla to hrůza! Jsem bez HA a je mi skvěle, akorát mám nejspíš alergii na latex nebo lubrikant, takže teď dost riskuji..

      Vymazat
    2. Tak to ti nezávidím :( Jsem šťastná že už si můžu dát beze strachu čokoládu nebo sladký oběd. Byl to děs. HA už nikdy ;)

      Vymazat
    3. Jiste neplodne dny? To jsi me pobavila :-D Ja otehotnela posledni den menses, tedy naprosto jasny neplodny den a kamaradka dokonce prvni den menses, to je jeste jasnejsi...
      S.

      Vymazat
  5. Já jsem brala HA od 15cti takže nějakých 5 let a vysadila jsem ji cca před půl rokem. Je mi bez ní líp, sex mě baví víc akorát pleť se mi rapidně zhoršila.

    OdpovědětVymazat
  6. Brala jsem antikoncepci 7 let a vysadila jsem ji ze stejného důvodu jako ty.Začala jsem si počítat plodné dny a jinak jsme ochranu nepoužívali,sázeli jsme na přerušovanou soulož.Doteď nevím,kde se stala chyba,ale jsem ve 3.měsíci :) 1 měsíc od vysazení anti.Taak pozor pozor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu jak ještě někdo může věřit přerušované souloži a pak se divit, kde se stala chybička, že jsi těhotná. ;)

      Vymazat
    2. takhle brzo po vysazení nelze stoprocentně určit plodné a neplodné dny...

      Vymazat
    3. to bude tím,že po vysazení to je, jak když pohnojíš... a na plodné a neplodné dny se "dá" spolehnout jen když už máš najetý pravidelný cyklus

      Vymazat
  7. Kdyby mi přítelkyně řekla, že končí s HA tak dostane takovou facku, že se jí otočí hlava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tohle muj pritel napsal do nejake diskuze, ukousnu mu pero a sbohem kamo...

      Vymazat
    2. Uvědom si, že je to pro její zdraví, fyzické i psychycké. Když bys nebyl ochotný ten fakt přijmout, tak si jenom kokot... Co jiného na to říct. Ale jestli ti je tak 14, tak se možné tvůj rozum a mozek rozvine.

      Vymazat
    3. Kdyby existovala (jako že existuje) pilulka antiny pro muže, bral bys ji? A třeba z toho neměl chuť na sex :D nebo bys byl neplodný časem? ehm... Ženy se přece nemusí starat o to, aby byl sex "v pohodě" ...mají se starat oba.

      Vymazat
    4. Miluju takové chlapy! Za ten výrok by si tu facku zasloužil on ;) Vsadím se, že je to přesně ten typ, co se bojí kondomu jak čert kříže a po případném "selhání" vezme nohy na ramena. Chudiny holky ;)

      Vymazat
    5. ač ha beru a neplánuju v blízké době přestat, považuju tvůj výrok za totální idiocii!

      Vymazat
    6. Tak já mám doma chlapa, který mi jí zakázal :-D. Ono pokud poznáš sex při braní a po, tak třeba jednou budeš rád, že jí nebere.

      Vymazat
  8. Já naopak na gynefix nedám dopustit...mám ho dva roky a zmizely mi problémy, které jsem měla při braní HA a nevím jak je to možné, ale dokonce i příšerné bolesti, ze kterých jsem občas skončila i na kapačkách při menstruaci zmizely až s tělískem a to žádná HA předtím nevyřešila. Sice nemám tak velké prsa jako dřív, ale nemůžu si vynachválit. Sice teď procházím obdobím, kdy mi poprvé partner leze na nervy, sexu se vyhýbám kde můžu a připadám si, že každou chvíli vybuchnu. Nevím čím to je, protože jsme spolu opravdu šťastní a je to úžasný chlap a nevím jak z toho problému ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak si udělej test... takle známá byla furt nabroušená a pak zjistila, že je v tom a 3x falešně krvácela... no to krvácení prý bylo kvuli tomu tělísku

      Vymazat
    2. Gynefix se zabodne do sliznice dělohy a působí tam zánět. Když si představíš, jak by tě otravovala blbá tříska zabodnutá do prstu, kterou bys nemohla vyndat... Bohužel můžeš být předrážděná i kvůli Gynefixu...

      Vymazat
  9. Já beru HA od 18 let (3 roky) a chuť na sex mám neustále, ale bojím se, že čím dýl ji budu brát, tím se bude zmenšovat, nic takového se zatím neděje. Takže kdo ví, ale určitě jí taky nechci brát celý život. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Brala jsem od 18ti do 22 let. následovalo plánované těhotenství, další a pak ještě jedno neplánované :-D poslední 2 roky s kondomem je teda hrůza. Děsně mi to vadí, vlastně oběma to vadí. Uvažuji o tělísku, ale nemůžu se rozhoupat.. připadá mi to divný a nevěřím mu. HA brat nemohu ze zdravotních důvodů. A souhlasím, že ha je hrozné svinstvo, ale bezstarostný sex bez kondomu mi chybí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teta to řešila podvázáním vaječníků, když věděla, že už děti nikdy nechce. Dělá se to v narkóze a prý o ničem ani nevěděla.

      Vymazat
    2. Já se právě pro to rozhodla zatím pro ten Femcap, něco jsem o tom načetla a když jsem vše srovnala tak jsem si řekla, že to zkusím, ale zatím jsme s ním sex neměli. Trochu si říkám, že bude možná cítit..Ale to brzy zjistím ;)
      Jednou jsem zkoušela Pharmatex krém, a tedy ten už bych nikdy nechtěla..

      Vymazat
    3. Fuuuj Pharmatex je chemické svinstvo, které když se "rozteče" je fakt hnusné...
      Vanilopko: K tomu Femcapu si pořiď kontragel Greengel - nikoho sice nezabíjí jako Pharmatex, ale zahušťuje "hlen" a bez mega chemie.

      Vymazat
  11. Me to neda a taky se musim pripojit do debaty :D
    S praskama jsem sekla, protoze mi utlumily chut na sex uplne na nulu. A nac tlacit chemii kdyz stejne nemate sex, ze :D
    Negativa? V prvni rade - cauky mnauky prsa, v druhe rade - sebemensi stres mi zacal vyhazovat na obliceji pupinky a pri vetsich zmenach a vetsim stresu mam nepravidelnou menstruaci. Takze obcas mam sto chuti si nechat prasky znova predepsat, ale zatim se drzim... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydrž,ono se se to časem srovná..hlavně se k nim už nevracej!!

      Vymazat
    2. Můžeš zkusit něco přírodního na srovnání hormonů - existuje přípravek od Diochi, se kterou jsou obecně dobré zkušenosti (ten jsem nezkoušela) nebo gemmoterapeutické kapky ostružiník maliník. S gemmoterapií mám dobré zkušenosti.

      Vymazat
  12. A jak poznate ze nemate chut na sex "kvuli praskum" a ne treba protoze jste s tim jednim chlapem uz x let a proste avs nepritahuje tolik jako driv?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz jsi x let s nekym a uz te nepritahuje, to ti nevypne chut na sex. Nebudes mit chut na sex s tim konkretnim clovekem, ale porad budes mit myslenky na sex, podivas se na porno, udelas si to a nebudes mit problem spat s jinym chlapem (treba po rozchodu s tim co te nudi).

      Vymazat
    2. řekla bych, že se to poznat dá. Celkově jsem měla vždy jiný "apetit" i co se týče masturbace, myšlenek a tedy i sexu. Partner mě přitahuje pořád stejně, jsme spolu chvíli, ale cítím takovou "nepotřebu" sexu nebo jak to nazvat. Už jsem to měla jednou, po pěti letech užívání Lunafemu, tenkrát jsem tedy byla přesvědčená, že je to tím vztahem ve kterém jsem byla,ale světe div se, tenkrát jsem změnila prášky a chuť na sex byla (nezávisle na tom, kolik let jsme spolu byli nebo jak jsme se nenáviděli). Ale dokola měnit značku už nechci
      Jinak souhlasím s Wambi, není to nechuť na jednoho člověka, je to celkový útlum.

      Vymazat
    3. Asi nerozumim. Vanilopky, ty rikas, ze sis myslela, ze je to vztahem (= nemea jsi chut jen na nej, na ostatni jo?) a po zmene prasku se to stejne zmenilo? Nevim, asi si to neumim cely predstavit no, mozna az se mi to nekdy stane, coz si samozrejme nepreju :D

      Vymazat
    4. Zkusím to nějak rozumněji ☺ - Poprvé, když jsem měla pocit, že mi po téhle stránce prášky nevyhovují jsem byla současně i v nevyhovujícím vztahu. Neměla jsem chuť na sex obecně- ani s ním ani s nikým jiným, ale prostě mi přišlo, že je to tím, že jsem ve stresu. Změnila jsem prášky (i z jiných důvodů než byl sex) a hle přišel velký rozdíl (vztah a stres pořád přetrvával) Nedá se tvrdit ano na 100% je snížení libida prášky, ale může to tak být. Teď už měnit prášky nechci, po přečtení různých diskuzí a v souvislosti s tím, že už je beru dlouho jsem se rozhodla pro vysazení.

      Vymazat
    5. Vysadila jsem prášky, po roce plánovaně otěhotněla. Po další chvíli jsme naplánovali druhé a po porodu jsem plánovala co dál. Další dítě nechceme, tělísko nechci a tak padla volba na antikoncepci. Do té doby jsme měla chuť na sex poměrně hodně slušnou. Po měsící braní antikoncepce katastrofa, chuť žádná, absolutní pocit sucha i při vzrušení. Dobrala jsem co jsem měla doma a teď jsem zase cca. 9 měsíců bez antikoncepce a je to paráda :). Zažívám nejlepší sex svého života.

      Vymazat
    6. Já jsem s antikoncepcí měla to, že mě můj partner přitahoval, miluju ho už celých 5 let, ale s anti jsem prostě neměla chuť na sex, jako bych ho ani nepotřebovala. Po vysazení (jsem již půl roku) dokonce kolikrát partnera přemlouvám, aby jsme sex měli. :D

      Vymazat
  13. Prášky beru víc jak 7 let a kolikrát sem přemýšlela, že bych je vysadila, ale kdykoliv si jen představim, že bych mohla otěhotnět tak si to vždycky v cuku letu rozmyslím. Asi už jsem moc rozmazlená, ale představa že bych musela používat kondom a před každou menstruací se stresovat jestli nejsem náhodoou v tom se mi ježí vlasy:))

    OdpovědětVymazat
  14. Neberu antikoncepci 14 let. Dítě mám jedno a asi mám štěstí protože praktikuji pouze přerušovanou soulož. Partner chápe že nechci brát prášky, on zas nechce kondom,tak nám to takto vyhovuje oběma.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky neberu, už víc jak rok a rozdíl jsem tenkrát vážně poznala :) teď už mi to zas takové nepřijde, potřebovala bych znovu nějaký šok :D
    Jinak máme kondomy a je to na nic, ale situace je taková, že 5 tisíc si nemůžu ani já ani přítel dovolit dát naráz do tělíska...bohužel jsme rádi, že máme na jídlo :D takže kondomy po velkých baleních a teď jsem koupila i ten pharmatex, protože jen těm kondomům nevěřím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem teď koupila Pharmatex. ( http://www.videolekarna.cz/videoporadna/?otazka=7 )
      Hormonální antikoncepci bych si nevzala.

      Vymazat
  16. ahoj Vanilopko, tak já jsem po vysazení zhruba rok a půl... No moje pleť by mohla vyprávět, už jsem byla čtyřikrát na laserovém ošetření akné, ale samozřejmě je u každého průběh individuální, jinak se chráním nehormonálním tělískem a je to v pohodě, zavedení nebylo tak hrozné a zstím je vše tak , jak má, jen menstruace je zbytečně dlouhá. Ale je p.ravda, že vnímám cyklus intenzivněji :) a jsem na tom psychicky lépe, brala jsem taky dlouhých osm let a už bych to nikdy nikdy neopakovala

    OdpovědětVymazat
  17. Vzpoměň si, na tu menses, co budeš mít po vysazení prášků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám si na svoji po vysazení prášků...byla ještě o den kratší a zle mi bylo jen první den místo tří :)

      Vymazat
  18. Brala jsem pilule 10 let a vyhovovalo mi to. Vysadila jsem,plánovaně otěhotněla, vše ok. Teď mám tělísko Mirena a je to báječné. Dlouho jsem se bála, že to bude nepříjemné a divné, ale je to fajn a mám jistotu že neotěhotním.

    OdpovědětVymazat
  19. Beru prášky 6 let a nejraději bych s tím sekla. Partner má ale alergii na latex, přerušované nevěřím, pharmatex nechci a mamka má z tělíska opakovaně problémy. Tak nevím, jak z toho ven :) bábetko si ale ještě dovolit nemůžeme

    OdpovědětVymazat
  20. mám přesně to samé po 10 letech co ji beru, jsem se rozhodla skončit, proč do sebe pořád něco cpát? co když nebudu mít děti? kupodivu mi přestaly migrény, bolest břicha a menstruace je slabší..nicméně po půl roce po vysazení se objevilo akné i na zádech tak.. :( ale to se snad zase srovná..chybí mi snad jen to, že jsme přesně věděla kdy to dostanu, posunout na dovču a tak..a kondomy taky nemám ráda, ale sex je lepší tak proč ne :D

    OdpovědětVymazat
  21. Pekna diskuze se tu rozjela :-) Musim taky prispet, protoze zrovna dobiram platicko a jsem uz delsi dobu rozhodnuta, ze tohle je moje posledni. Beru HAK pres 10 let a chut na sex je uplne nulova. Spis i zaporna. Takze proc brat antikoncepci, kdyz nemam temer vubec sex ... Pritel je dost chapavy, ale uz se to proste neda takhle dal. Jsem hrozne zvedava, jake to bude ... :-) Jine problemy nemam, ale tenhle je fakt dost zasadni.

    OdpovědětVymazat
  22. Zaujal mě jak článek, tak diskuze pod.
    Upřímně? Prášky neberu, nebrala jsem. Nemůžu. V první řadě vidím co to dělá v mé rodině. Jak plno těch žen okolo díky nim trpí. Potom mám v háji ledviny a doktoři mi výrazně nedoporučují HA na tyto problémy. Takže, i když mě k tomu chtěla matka donutit, protestovala jsem. Tedy pravidelné krvácení jako hodinky, výpadky chuti na sex a bezchybná pleť... toto neznám. Ale nelituji. Přežiji sem tam pupínek - a pokud dobře jím a příliš to nepřeháním se stresem objeví se jeden jednou za čas - na úkor toho, že mé libido je skvělé a netrápí moje tělo jakýsi humus. :)

    A jak se chráním? Když je to hodně na hraně kondom vede (ale i ten už mi praskl, stává se). Jinak většinou je dobré řešení třeba muže dodělat ústy, anální sex, nebo když je šikovný stihne penis vytáhnout. - chvála šikovným chlapům!

    Jinak sic to nemám potvrzené, ale podle zkušeností jsem nejspíše neplodná, takže mě jen zbývá zachránit se před pohlavní chorobou a jsem v suchu. (až mám chuť se škodolibě smát)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥