pondělí 13. listopadu 2017

Partnerský nebo nezávazný sex?

Skoro jako by nám život občas rád dělal naschvály. Spousta z těch, co žijí v jinak spokojeném vztahu, občas touží zase po nějakém dobrodružství, novém vzrušení a vystoupení ze stereotypu. Nezávislé duše by zase rády trošku důvěrného a prožitého sexu. Jak už se tak stává, naše sexualita si občas přeje přesný opak toho, co zrovna máme. A uvnitř nás se svádí souboj o to, jestli je lepší nezávazný spontánní sex, nebo pravidelné partnerské postelové radovánky. Následující řádky neberte jako generalizující výpověď za všechny muže – jde jen o čistě subjektivní pohled jednoho normálního mladého chlapa.

Nezávazný sex

Vlastně je to asi mnohem jednodušší. Bez citové vazby, bez předsudků, obav ze selhání nebo odsudků. Ať už jde o jednonoční radovánky s někým, koho jste zrovna potkali v baru, nebo pokud máte několikaměsíčního kamaráda/kamarádku s výhodami. Skvělý způsob, jak vypnout, vykašlat se na všechno okolo, zahodit starosti a prostě… šukat. Užívat si to, co máme rádi, bez okolků a možností si vybírat. Vždyť dnes stále více se liberalizující svět nám to tolik ulehčuje. Facebook, Badoo, Tinder, bájné výjezdy na Erasmus. Mladých lidí, co se nezávaznému sexu nebrání, je stále víc. A není na tom nic špatného. Jakmile se totiž odhodí city, všichni začnou zjišťovat, že se ze sexu často dělá až příliš. Není to vlastně jen pro obě strany příjemný tělocvik? Co je na nahotě, sexu a jakýchkoliv praktikách vlastně zvláštního? Vždyť se to vždycky dělalo a vždycky dělat bude.

Nezávazný sex toho po nás příliš nechce – teda kromě výkonu samotného. Prostě se najednou proměníme v toužící zvířata, která si chtějí udělat dobře. A o tom to je. Nic víc, nic míň. A přináší to výhody, které jsou prostě neoddiskutovatelné, ať máte v sobě jakkoliv konzervativní morální kompas. Vždyť ono vzrušivé pnutí a očekávání, než někoho poprvé svlíknete, je tak zábavné! První pusa, první vzdech, první proniknutí, první ochutnání, první orgasmus. Tohle objevování neobjeveného je prostě vzrušující samo o sobě. A navíc, pokud je člověk opravdu volnomyšlenkářský, právě ono zkoumání odlišností mezi lidmi, kdy každý má rád něco jiného, je prostě povznášející.

Klíčové je si to v sobě rozumně nastavit – kdo potřebuje člověka, kterému se dostane pod kalhot/ky, nejprve poznat, ten ať to raději ani nezkouší. Kdo v zápalu sexu nemyslí rozumně a kašle na kondomy, ať to nezkouší tím tuplem. A kdo má tendenci se po jednom božím sexu do protějšku zamilovat, ať na kamarádství s výhodami raději zapomene. Ve všech případech je to totiž cesta do pekel. Všichni ostatní ale vzhůru a bez předsudků do toho – žijeme jen jednou, neexistují žádné limity, žádné normy. Pokud teda člověk není extrémista. Ale to je přece každého boj.


Partnerský sex

Když se překoná počáteční ostych a partnerská dvojice si začne sebe sama užívat pravidelně, otevírá se úplně nový svět. Pokud je totiž soulad fyzický i psychický, vkládáte vlastní tělo do rukou někomu, komu důvěřujete. A to přináší zcela nečekaný rozměr. Jasně, dokud si nejsou partneři tolik jistí v kramflecích, zůstávají o krok pozadu, bojí se zkusit něco nového, bojí se komunikovat, aby si nezkazili životní štěstí kvůli jedné nevinné úchylce, jednomu sprostému slovu, jednomu výstřiku na obličej. Ale když se tohle všechno zahodí a začne se komunikovat, je tahle sexuální paleta děsně pestrá.

Pomůcky, nové polohy, nečekané role. První anální sex, první divoký sex na načekaném místě, první erotické fotky. Situace, kdy si partneři sednou a nebojí se si říct o tom, po čem touží a co mají doopravdy rádi, prostě zlepšuje sex i vztah najednou. Není totiž pochyb o tom, že s člověkem, ke kterému máte upřímný a vřelý vztah, se nebojíte zkusit věci, o kterých byste s cizím protějškem raději ani neuvažovali.

Navíc, sex je prostě běh na dlouhou trať. Chvilku mi trvalo, než jsem to přítelkyni udělal opravdu dobře jazykem – protože to prostě předchozí partnerky měly rády úplně jinak. Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na to, že s ní opravdu můžu přitlačit a nemusím se bát jí dát pořádně na zadek. Všechno chce čas, odhazování zábran a zlepšování poznávání sebe sama i partnera. Dokud v takovém vztahu zůstává touha po něčem novém, dokud se ani jeden neuchlácholí tím, že je to „prostě fajn“, možná ani není důvod obávat se toho, že začneme toužit po někom jiném. Ten nám totiž bezprostředně nemůže nabídnout kvalitnější sex.

Jak to mám já?

Věc se má tak, že stojím přesně mezi dvěma zmíněnými póly. Mám za sebou obojí a uvědomuju si, jaké výhody každé z toho má. Partnerský sexuální soulad je ale nesmírné štěstí a zdá se mi, že mám kolem sebe stále méně dvojic, kterým by to v posteli klapalo opravdu tak, jak by si oba přáli. Stejně tak se mi zdá, že drtivá většina vztahů kolem mě končí právě kvůli tomu, že jim to nějak sexuálně nejde. Drtivá většina všech nevěr je totiž právě o touze po něčem novém, po tom, co se nám „doma“ nedostává. Přitom by často stačilo jen otevřít pusu (a nemám tím teď na mysli orální sex). Říct si to, nebát se, být otevřenější. A to platí pro obě strany. Když se zabetonujem a odmítneme partnerovi/partnerce dát to, po čem tajně sní (a s čímž projevil důvěru vůči nám, když nám o tom řekl), riskujeme. Nikdo neříká, že to musíme dělat pravidelně, že se nám to musí líbit – ale proč to aspoň nezkusit? Copak dneska nemáte rádi spoustu věcí, které jste před lety odsuzovali?

Kdyby bylo tedy všechno tak růžové, převažují suverénně výhody partnerského sexu. Ale život je mnohdy prostě úplně jiný – a nezávazným, otevřeným způsobem užívání se člověk často cítí mnohem víc naplněně a svobodně, než by se mohlo zdát. Většina z nás prostě musí občas zažívat pořádné vzrušení, je to až nečekaná a často opomíjená potřeba. Bez niterného chvění, očekávání, pocitu něčeho zakázaného se jednoduše obejít nejde. A je jen na nás, kde tohle vzrušení hledáme.



T.

13 komentářů:

  1. Zažila jsem oboje, stojim nekde mezi a stydím se za to. A taky nevim, co dělat :D achjo. Článek super.

    OdpovědětVymazat
  2. Zažila jsem jen partnerský sex a maximálně mě to vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Přijde mi odporné, pustit si takhle blízko k tělu někoho, koho neznám. Sex bez lásky je prázdný, špinavý a zbytečný. Holky si neumí vážit sebe a svého těla a nabízí se jako štětky na diskotékách. Kluci si zase ze svého nádobíčka udělali vidle a strčí to do každého hnoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic v zlom ale udivuje ma ako moze niekto s takýmto názorom citat veci od Vanilopky ... nepride vam to v tom pripade cele zvrátene ??

      Clanok super, keby len islo dat dokopy oboje ��

      Vymazat
    2. U Vanilopky sleduji super recenze, čtu příběhy a postřehy. Sex (z lásky) mám samozřejmě ráda, a proto nevidím důvod, proč nečíst Vanilopky články, třebaže ne vždy se vším úplně souhlasím. Když k tématu vyjádřím názor, který je třeba negativní, neznamená, že jsem zvrácená. Přijde mi spíše zvrácené kam se až propadly hodnoty dnešních lidí.

      Vymazat
  4. Mám zkušenosti s obojím a nemůžu říct co je lepší. V mém případě to záleží na životní situaci, ale důležité je, abych v tu chvíli byla spokojená. Teď zrovna jsem spokojená s partnerským sexem. A přestože mi partner sám od sebe řekl, že mu nevadí, když budu mít sex s někým jiným (pokud to bude pouze fyzická potřeba a on o tom bude vědět), tak někoho jiného nemám potřebu hledat. Třeba jsem ale spokojená právě proto, že mám možnost toho bájného kompromisu mezi nezávazným a partnerským sexem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mých zkušeností je naprosto nezávazný sex dost výjimkou, protože zpravidla jde sex s někým, koho do určité míry znáte, a jeden nebo druhý, případně oba, od toho čekají potenciálně něco víc, tj. že by se to mohlo v něco vyvinout. Jednorázový sex s někým úplně neznámým, ačkoliv je to svým způsobem dost lákavá představa, mě teda zatím nepotkal a popravdě mi reálně nepřijde moc pravděpodobný. Na druhou stranu i situace, jak píše autorka předchozího příspěvku, kdy bych řekl své partnerce, že může mít sex s kým bude chtít, ale musí mi to hlavně říct, je pro mě naprosto absurdní, takže asi nemám toho správného volnomyšlenkářského ducha. U mě teda vede sex partnerský, má daleko větší obsah i prožitek, nicméně na nezávazném sexu, když člověk není zrovna ve vztahu, nevidím nic špatného. Co se mi ale na článku líbí nejvíc je ten obrázek, ta holka je teda fakt k nakousnutí...

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem s partnerem 4,5 roku a je to zároveň můj první a jediný sexuální partner. Někdy přemýšlím nad tím, a je mi to líto, že jsem nikdy nezkusila sex s nikým jiným, jaké by to bylo, třeba by to bylo lepší a lituju, že to asi nikdy ani nezkusím, protože neplánuju rozchod.

    OdpovědětVymazat
  7. V tomhle jsem asi trošku šiblá. Když mám partnera, jsem mu nevěrná, a když nemám partnera, jsem najednou "věrná" aktuálnímu milenci... :/

    Ale držím se pravidla nejít jen na jednu noc, protože mě v sexu s druhou osobou baví hlavně rozvoj a zkoumání. Za jednu noc se stihne jen to "planý mrdání", který mě až tak nebere.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkusil jsem sex na jednu noc, kamarádky s výhodami i dlouhodobé partnerství a na konci toho všeho mi pčišlo, že ty nezávazné věci byly vlastně jen taková „onanie do kundy“. Prosté ulevení si od touhy bez nutnosti jakkoliv investovat něco ze sebe. Chvíli to byla zábava, ale brzy to byla nuda. Důvěra spojená s dlouhodobým vztahem mi vyhovuje víc (ale třeba současná partnerka ví, že občasný zpestřující úlet má povolený, pokud má potřebu - já tu potřebu nemám, ale pokud si ona dává pozor, tak není důvod ji nějak omezovat).

    OdpovědětVymazat
  9. Sex na jednu noc je jen akt, pud. Obcas spis trapas nez uzasny sex. Zalezi hodne na partnerovy ale kdyz dotycneho vubec neznam, tak vlastne nevim co chce a ne kazdy si dokaze uplne rict. Takze takove nekoordinovane placani jednoho tela na druhem. A to mohou byt oba zkuseni ale proste se "nesejdou", mozna ocekavaji vic, mozna ceka vedeni jeden od druheho... To uz nee :-D Partnersky sex muze byt uplne v jinem rozmeru a prave proto, ze si verime. Pokud jsme v sexu s partnerem otevreni mame strasne moc moznosti...a stoji za to je vyzkouset vsechny ac treba jen jednou ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já si myslím, že obojí je docela fajn. :) Sex na jednu noc je super věc, na druhou stranu být s někým ve vztahu, vědět, co se mu líbí a hlavně to, že on ví, co se líbí mě. To je taky k nezaplacení, protože to je snad větší rajc než nějaký nezávazný štych. Já si teď třeba oblíbil i lapdance Praha 2. Je to úplně jiná zkušenost, když si vás ty holky hýčkají. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥