pondělí 5. listopadu 2018

Jak křehká je naše intimita

Už nějakou chvíli mám v hlavě pár trochu vážnějších myšlenek a začnu rovnou otázkou.

Měli jste někdy pocit, že vám někdo rozbil vaši sexualitu? Nebojte se, hned ještě upřesním, jak to myslím. Poslední dobou jsem si všímala toho, že se na sociálních sítích dost otevřeně mimo jiné mluví o tématech jako je sex, porno, znásilnění, nevěry a v souvislosti s tím o sebelásce a sebevědomí. Nechci být nějak konkrétní, ale napadá mě jedna věc. Opravdu je vhodná cesta úplně neodborně radit svým fanouškům ohledně tak zásadních věcí, jako je například zneužívání a znásilnění? Zaskočilo mě to. Nechci tím říct, že slečna, která si na základě své zkušenosti se znásilněním, založila svůj youtube kanál, dělá něco zlého, ale kde je ta hranice? Tím jsem se dostala totiž k myšlence, že neodborná byť dobře míněná rada a jakási laická terapie, může nakonec spáchat hodně škody. Já jsem záměrně na blogu nikdy nepsala o vážných věcech, protože celkově mám problém s tím, se o vážných věcech bavit i s blízkými lidmi. Také je to jeden z důvodů, proč jsem na maily o vážných problémech odpověděla možná stroze a doporučila obrátit se na odborníka. Bojím se totiž šířit jakékoli rady a plně si uvědomuji, že doporučit vám špatný vibrátor na základě mé dobré zkušenosti je něco úplně jiného, než doopravdy radit a dělat ze sebe sexuoložku. A navíc je tady ta křehkost.


Za svůj život jsem popravdě měla několikrát období, kdy jsem s tím měla problém, i když jsem o tom s nikým nemluvila. Můj partner nebo i já sama jsme tu křehkost rozbili. A pak, když jsme spolu měli sex, bylo to tak zvláštní. Několikrát jsem zažila sex, kdy jsem si přála, aby byl konec. Několikrát mě to bolelo. A několikrát jsem nic necítila, jenom prázdno a mohla jsem se soustředit sebevíc. Měla jsem také období, kdy jsem žádnou svojí intimitu neměla a žila jsem jenom na fyzickém chtíči. Několikrát jsem masturbovala jen proto, abych si ulevila od psychicky náročných zážitků nebo abych konečně něco cítila v hrozných obdobích emoční vyprahlosti. A byly tady také různé zdravotní problémy, které mě bolely nejen fyzicky. Nad tím jsem několikrát také přemýšlela trochu hlouběji, protože jsem nedokázala pochopit, proč já. Proč nemůžu mít obyčejnou chřipku, ale zase musím mít mykózu, HPV, záněty, herpes, nádor, cysty a vše, co útočí na tahle místa? Podkopávalo mi to intimitu, roztahovat nohy před tolika doktory a podstupovat různá vyšetření a zákroky.

Když se vrátím k té mojí první otázce, chtěla jsem říct, že čím jsem starší tím víc cítím, jak křehká věc naše intimita vlastně je a jak málo stačí k tomu, aby se sex pro nás stal něčím jiným, než by měl být. Nevhodná kritika? Negativní zkušenost? Bolest? Nadávky? Nemoc? Emoční zmatek? Zkrátka existují zážitky, které nás můžou více či méně sexuálně rozbít a je asi potřeba si to uvědomit. Ono to totiž všechno teď vypadá tak nějak povrchně, celý všudypřítomný a všude dostupný sex, o kterém se žvaní jen tak, ale někde tam za tím je něco mnohem cennějšího, na co musíme dávat pozor.

2 komentáře:

Děkuji za komentář, V. ♥