pondělí 11. února 2019

Zdravá a vlhká


Dnes se budeme bavit o věci, která je velmi intimní a vlastně mám trochu pocit, že je intimnější, než recenze na vibrátor nebo psaní o sexuálních praktikách. Nevím, proč jsem tohle téma z blogu tak nějak vynechala a rozhodně to nebyl záměr. Takže dnes máme takovou doktorskou chvilku, tak se hezky posaďte a podíváme se na to.

Vaginální suchost
Došla jsem k závěru, že je fajn nazývat věci pravými jmény. Navíc tak o tom mluví i v reklamě mezi večerními zprávami a Ulicí. Prostě jí máte suchou. A máte problém! Tenhle problém má dalších téměř nekonečně mnoho žen, což není možná tak úplně uklidňující a neznamená to, že je to běžné a máte se s tím smířit. Naopak je to znamení, že je u vás něco jinak než by mělo být. Všechno to jde ruku v ruce, protože můžeme začít u toho, že zažíváte určitý diskomfort. Můžeme začít u běžných aktivit, přesunout se k sexu a pak se přesunout k tomu, že suchá sliznice je náchylná na různé oděrky, do oděrek se snadno dostává infekce, pak se zase přesuneme k sexu, protože ten je tím pádem úplně na nic a pak se přesuneme k problémům s orgasmem, se vzrušením a vůbec. Co z toho? Spousta fyzických problémů a psychických bloků a otázek. Existují příčiny, které můžete ovlivnit a pak taky ty, které ovlivníte těžce, a nebo vůbec. Nicméně, kdo zažil nějaký problém "tam dole", dá mi asi za pravdu, že zkusit se má všechno.

Kde to vázne?
  • hormony
  • úzkost a stres
  • léky 
  • kosmetika
  • životospráva
  • nedostatečné vzrušení
  • nerovnováha střev
  • imunitní systém
  • alergie 
  • psychické problémy
Tak tady jsou možné příčiny toho, proč to neklouže tak, jak by mělo. Jak jsem říkala, něco si prostě nevyberete. Myslím tím především věci jako je třeba přechod, těhotenství a jiné stavy způsobující hormonální výkyvy. Nicméně i tady mají doktoři nějaká svá řešení, nakolik efektivní to bohužel (nebo bohudík) nemohu posoudit. Jenže pak jsou tady věci, které ovlivnit můžete, a možná vás to zatím jenom nenapadlo. 

Omezím používání všech "narušujících produktů"
Už jsem o tom mluvila dřív a nemluvím o tom sama. Vagína je místo, které je snad úplně magické nebo co. Perfektně funguje sama o sobě, jako taková malá harmonická planeta. To jsem se nechala asi moc unést. Každopádně si představte, jak tam tak všechno ladí, udržuje se, samo se čistí a je to tam krásné. A pak? Prásk tady máš mýdlo, mydlinky, bublinky, voňavý intimky, pěny na holení, výplachy, bělěný tampony, umělé kalhotky vyprané v umělé aviváži. Asi to není úplně ono. Zdravé prostředí podporují bakterie mléčného kvašení, takže pokud chcete, vyzkoušejte třeba probiotické tampony nebo tablety, ale zbytek je zbytečnost.

Nedávno jsem musela podstoupit konizaci děložního čípku a při té příležitosti jsem dostala doporučení na čípky Cicatridina. Tyhle čípky s kyselinou hyaluronovou mi přijdou jako totální zázrak a mrzí mě, že jsem je neznala dřív. Když mi doktor řekl, že budu čtrnáct dní používat nějaké čípky, vybavily se mi hnusné globule, které vám zadělají prádlo, jsou plné chemie a odporně smrdí. Nadšená jsem z toho nebyla. K mému obrovskému překvapení Cicatridina krásně voní, vypadají jako nějaký bonbon a úžasně zvlhčují a hlavně přirozeně pečují o naše intimní místa. Kdybych o nich věděla dřív, sáhla bych po nich právě při různých poraněních a suchosti. 


  • Nehormonální přípravek vhodný pro normalizaci rovnováhy poševního prostředí po gynekologických operacích, porodech, při menopauze, onkologické léčbě.
  • Složení:
  • Sodná sůl kyseliny hyaluronové, výtažek z aloe vera, esenciální olej z čajovníku australského (Tea tree oil), výtažek z měsíčku lékařského a pupečníku asijského.

Nebudu používat lubrikační gely
Tahle myšlenka je možná na delší diskuze, ale stojím si za ní. Zdá se vám to jako naprosto nelogické? Ono to ale souvisí s bodem prvním, stačí se zamyslet. Za těch pár let, co jsem měla tu čest vyzkoušet nepřeberné množství lubrikačních gelů všech možných chutí, vůní a schopností (a taky o tom mluvit s kamarádkami a taky o tom číst), jsem došla k závěru, že se bez nich obejdu. Ať si každý udělá názor sám, ale proč bych si tam měla natírat něco takového? Stačí se občas podívat na složení a ne, není to úplně ono. Takže pokud vás trápí suchost a s ní spojené i drobná poranění, dávejte si na to velký pozor, to samé při mykózách a jiných dalších. Teď přijde ta část, že na sucho to prostě nejde. Trend používat kokosák na všechno už asi přešel, ale kokosový olej je v tomhle případě super. Chladí, nevysychá, klouže, hojí, je přírodní, nesmrdí, dobře chutná, hydratuje. Takže ho zkuste! Jako alternativu můžete zkusit i olivový olej nebo ghee, jediné, na co si musíte dát pozor je, že oleje a kondomy nejdou dohromady. Pokud používáte kondomy, hledejte lubrikační gely na vodní bázi s hezkým složením. Koukala jsem třeba na 100% Natural Lubricant, ale vyzkoušený ho zatím nemám. 


Zamyslím se nad životním stylem
Kdo dnes nepřemýšlí nad svým životním stylem snad ani neexistuje. Přijde mi, že jsme víc než kdy dřív zaměřené na to, co jíme a co děláme a to je dobře. Osobně jsem proti démonizování některých potravin a jejich složek. Panika z lepku, mléko jen pro telata, zabiják cukr a tak dál. Je to také tím, že sama nemám žádné potravinové alergie a tak se tím nezabývám. Nicméně řeknu vám jednu věc. Je to dva roky, co jsem přehodnotila svoje stravování a nelituji toho. Vaše tělo vám zkrátka poděkuje ať už vlhkou vagínou, shozením přebytečných kil nebo jen energií. Nečetla jsem žádné studie, jen pár diskuzí a blogů, ale jak to tak vypadá, tak zdravé tuky mohou výrazně zlepšit problémy s vlhnutím. Takže hurá avokádo! No a asi nemusím mluvit o  kouření a alkoholu. Stejně jako tyhle naše zvyky a zlozvyky můžete trošku zmírnit i stres a dopřávat si víc odpočinku, nejen kvůli vagíně.

Kapitola sama o sobě - antikoncepce 
Nejprve vám řeknu, s čím mám zkušenost: léta užívání hormonální antikoncepce, kondomy, pesary, spermicidy. Všechno to naše přirozené prostředí ovlivňuje (něco víc a něco míň) a bohužel je nutné se zamyslet nad tím, co je to pravé. Respektive to vyzkoušet a hledat. Neexistuje univerzální rada, ale mohu říct, že mě nejvíc po této stránce vyhovoval pesar. Nejméně jsem v tomhle snášela svojí druhou HA Bonadeu a ani kondomy mi nepřišly jako úplně dobrá volba. Věřím, že když se zaměříte na příčinu a nespokojíte se s tím, že prostě použijete lubrikanční gel, dá se z velké části tenhle problém ovlivnit a možná i úplně odstranit. Vždycky je ale fajn si v hlavě probrat všechny možné příčiny od nefunkčního vztahu po novou značku prášku na prádlo.
A co vy? Máte nějaké zkušenosti v téhle oblasti a můžete poradit ostatním?

www.self.com



5 komentářů:

  1. Lubrikant je previt. Po nekolika navstevach gynekolokie a lecbe nezname priciny svedeni apod jsme vymenili lubrikacni gel za prirodni resp bez Glycerinu ... a pomohlo to. Zena je spokojena a ja tim padem taky :-) Berte to jako tip ne reklamu ;-)
    https://cestaprirody.cz/www/product/lubrikacni_gel_yes_voda_75/

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, jsem na tom asi stejně ( s antikoncepcí)
    Kondomy, pesary, popravdě hormonální antikoncepci jsem nezkoušela.
    HA jsem se bála, že mi to rozhází tělo.
    A nechtěla jsem znečišťovat vodu.
    Kondomy jsou kondomy, všeobecně známé..
    S pesarem jsem byla nespokojená jelikož u divokého sexu spadnul.
    Ale.. Znáte pharmatex? To bych doporučila všem, ikdyž sama hledám něco tzv. Lepšího. Jsou to globule nebo krém. Já mám radši globule jelikož po krému mi to hrozně a pálí no a.. Prostě globule, info si dyš tak vygooglete. Nechci se tu až tak rozepisovat 😅😇

    OdpovědětVymazat
  3. Namísto lubrikantu je možné koupit v lékárně Hydrofemin gel s kyselinou hyaluronovou.

    OdpovědětVymazat
  4. Cicatridina je výborná, souhlasím jako lékárnice, pak na dlouhodobé problémy je super krém Ellen na bázi kokosáku s laktobacily, kdysi mě to zachránilo... Kokosák je vůbec super a používala jsem ho i s kondomem a nemyslím si, že by to byl problém, to spíš silikony obsažené v některých lubrikačních gelech. Navíc má tu výhodu, že dobře chutná, což se nedá říct o Pharmatexu. Kondom může způsobovat záněty, protože vysušuje, a sperma je zase hodně zásadité, což taky narušuje rovnováhu ve vagině, je to docela věda.
    Docela mě baví číst, jak se holky vrací k přírodě, já jsem antikoncepci brala 10 let a už bych to neudělala, ale tím si asi musí každý projít ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Cicatridina obsahuje silikonový olej

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, V. ♥